Jak w temacie: szukam akt metrykalnych dotyczących Augusta Olszyńskiego i jego przodków i potomnych. / syn Stanisława i Marianny z/d Oleszek. W czasie do przodu znam następujace fakty: w dn. 4.09.1858r ożenił się z Ludwiką Karoliną Ryng pochodzącą z Mińska Mazowieckiego,po ślubie osiedlili się w Antoniewie Huta k.Ostrowii Maz i tam mieli troje dzieci w kolejności Antoni, Marianna i Aleksandra. Córki zmarły zaraz po urodzeniu, został Antoni- mój pradziadek w linii prostej- mistrz szewski w Warszawie, ożenił się z Ludwiką Krajewską pochodzącą z Płocka w roku 1882 i z tego małżeństwa 8-ro dzieci w tym jeden syn. Tu cała linię genealogiczną do czasów obecnych znam.
August- mój prapradziadek urodził się w Ludwikowie ówczesnej parafii Kotłów. Czy miał rodzeństwo? Czy oprócz tych trojga dzieci miał jeszcze inne? Ta pierwsza trójka, jak napisałem wcześniej, urodziła się w Antoniewie Huta koło Ostrowii Mazowieckiej.Tam już wszystko sprawdziłem. Tej huty obecnie już nie ma. August był fabrykantem w dziedzinie hut szkła gospodarczego. Wcześniej przebywał w Krasnosielcu /rok 1858/-diecezja płocka- tam też podobno była jakaś huta szkła. Chciałbym wiedzieć,gdzie August i Karolina są pochowani, gdyż po roku 1870 ślady się urywają. Coś po rodzinie krążyły plotki, że mógł wyjechać na teren Rosji, gdzie mógł współuczestniczyć w budowie hut szkła na tamtych terenach, i tam mógł zostać na zawsze, ale jak to można sprawdzić. Była mowa o Odessie, Mińsku,Nowoborysow,Kijów,Uljanów,Brześć,Samara.To wynika z zachowanych kartek pocztowych z początku lat 1900-tych. Być może jest pochowany w Mińsku Mazowieckim razem z rodzicami swojej żony /Mikołaj i Katarzyna Ryng/- Tu mam tylko szczątkowe informacje na podst. genealodzy.pl. Także tylko tyle wiem, aż tyle. Może ktoś jest w stanie mi cokolwiek pomóc w sprawie- z góry dziękuję. Pozdr....
_________________ Szukam Piotr i Barbara Burdzińska-ich potomstwo/ ur.1828 r/ Szukam August Olszyński- przodkowie i potomni -Kotłów k/Ostr.Wlkp.
|