Eugeniusz napisał(a):
Witaj Ewo!
Podaj bardziej konkretne informacje, może będę mógł pomóc. Mam dość dobrze opracowaną rodzinę Badzińskich/Bajdzińskich z okolic Szamotuł.
Pozdrawiam
Eugeniusz
Mój pradziadek Feliks Badziński ur. 8 maja 1904 w Gorszewicach. Był synem Wawrzyna Badzińskiego i Jadwigi zd. Bączyk (Bączkówna). Miał 12 rodzeństwa, ale znam imiona tylko 5 – Michalina, Michał, Walenty, Jan i Antoni, imion reszty rodzeństwa niestety nie znam. Z opowiadań ciotek wiem, że jeden z braci pradziadka zginął pod kołami wozu drabiastego, następny brat utopił się pod taflą lodu, i jeszcze jeden z braci zginął w katastrofie statku płynącego do USA albo Wielkiej Brytanii..
Pradziadek Feliks poślubił 23 lutego 1930 roku w Wilczynie, Agnieszkę zd. Ludwiczak (urodzoną 23 grudnia 1904 w miejscowości Stare k. Kaźmierza). Doczekali się 7 dzieci : Czesława i Zofia – zmarły zaraz po porodzie, Helena, Aniela, Stanisław, Erika i Bolesław – mój dziadek.
Na starość pradziadek osiadł wraz z rodziną w Gąsawach, wsi niedaleko Szamotuł. I tam też zmarł 24 października 1964 r.
A może Pan ma w swoich zasobach jakieś informacje dotyczące moich
Badzińskich… Cały czas stoję w miejscu z tą rodziną i nie mogę ruszyć... gdyż zasób wiedzy w postaci krewnych się wyczerpał...
za każdą nawet najmniejszą informację będę bardzo wdzięczna
pozdrawiam serdecznie
Ewa