Informuje, że poszukiwania „Bociańskich, Matysiaków z Otorowa, Buszewka, Szamotuł, Dębiny” można by rzec były trochę błędne, być może żyją tam Bociańscy, którzy nie wiedzą, iż początek ich rodziny to przede wszystkim Grodzisk Wlkp., Grąblewo, Urbanowo, Ptaszkowo, Opalenica. Potem miejscowości Błociszewo, Bnin, Śrem, Gaj, Sieraków, Buk, Ruchocice, Dębina i Poznań – w tych miejscowościach rodzili się i żyli moi krewni.
Dlatego też uruchamiam nowy temat na forum gdzie chcę poszukać „krewnych” z już ustalonych dotychczas wiadomości. Zamieszczę tam opis członków rodziny z datami, być może to pozwoli na zebranie brakujących ogniw, tytuł prosty „ Bociańscy – Grodzisk Wlkp., Grąblewo, Urbanowo, Ptaszkowo, Opalenica, Buk.”
Dzięki Anno, Izabello, Ago, Danuto, Tadeuszu i Jerzy.
Dzięki wam udało mi się „przyłatać” mojego Marcelego do jakiegoś

drzewa i ustalić moich prapradziadków.
Do informacji ANNY i DANUTY, - Udało mi się stworzyć, na razie mapkę występowania nazwiska Bocion, Bocian, Bocianiak, Bocianek, Bocianowski, Bociański, …… w datach najstarszych to jest, 1690-1830 r. Rozciąga się ona od Grodziska koło Pleszewa po przez Brzezie, Kowalew, Dobrzycę, Borek Wlkp., Krzywiń, Gryżyna, Kamieniec, Grodzisk Wlkp., Ptaszkowo, Dakowy Mokre, Buk, Brody, Ceradz Kościelny. Połączywszy te miejscowości liniami to tak naprawdę odległości między nimi nie przekraczają ok. 20-30 km., co być może jest linię emigracji „Bocianów” z rejonu Pleszewa.
Pozdrawiam
Marek.