Szanowni Państwo,
poszukuję
Piotra Solarka, o którym wiem, że został wcielony do pruskiej armii i zginął podczas I wojny światowej na froncie wschodnim. Jego żona miała na imię Katarzyna, a dzieci kolejno Leon, Czesława (1909-1973+), Tadeusz. Rodzina pochodziła z Pawłowa (gmina Gniezno).
Ponieważ jestem początkującym genealogiem prosiłbym o właściwe nakierowanie mnie w poszukiwaniu źródeł. Otóż korzystając z wymienionej wyszukiwarki poległych podczas I WŚ:
natrafiłem na:
- dwóch Peterów Solarków spod Ostrzeszowa [1] [2],
- Józefa Solarka z Mnichowa [3]
- Stanisława Solarka z Mönchsee [4], czyli również Mnichowa, które sąsiaduje z Pawłowem.
Korzystając z baz BaSIA oraz szukajwarchiwach.pl niewiele się dowiedziałem. Próbuję dociec czy osoba, którą szukam znajduje się wśród znalezionych Piotrów ( [
1] lub [
2] ), bądź czy jest spokrewniona z Solarkami poległymi z sąsiedniej wioski ( [
3] i [
4] ). Na razie bezskutecznie.
Wiem, że w APP-Gniezno, znajduje się "księga dusz w miejscowości Pawłowo dla lat 1874-1931" i teraz moje pytania:
1. Czy można wyróżnić miejsce poboru żołnierza pruskiej armii po kompanii, do której trafił? (Pierwszy Peter trafił do kompagnie 11, drugi do kompagnie 2)P.Solarek mógł pochodzić z Ostrzeszowa, ale do wojska z pewnością trafił pod Gnieznem.2. Na jakie dane natrafialiście w dokumentacji tj. "lista dusz dla miejscowości ..."?Znając imiona w rodzinie mam nadzieję natrafić na coś więcej niż...imiona.3. Czy istnieją inne wyszukiwarki poległych podczas I WŚ, niż te dwie wymienione w bieżącym wątku?Liczę na jakąkolwiek pomoc. Mój dziadek uporczywie twierdzi, że Pawłowo to rodzinne miasto jego dziadka, stąd mam wiele wątpliwości. Wkrótce wybiorę się do archiwum w Gnieźnie, a być może powinienem kierować się do Kalisza