annastregiel7 napisał(a):
Witaj Krzysztofie.
O Rodzinie Orpelów z Głupic dowiedziałam się przypadkowo będąc nie tak dawno w Drużbicach u rodziny mojego męża. Przy okazji miałam możliwość przejrzenia publikacji o Szkole w Drużbicach.Skojarzyłam nazwisko Orpel z Chrystianem, który pomógł mi w moich poszukiwaniach.
Informacja,że Rodzina ta przeprowadziła się do Cieszyna może być nie do końca prawdziwa.Uzyskałam ją od jednej z sąsiadek Orpelów, która w latach 70 miała ok. 15-18 lat.Zrozumiałam jej informacje w ten sposób: Orpelowie wyprowadzili się z Głupic do kogoś z rodziny,kto był celnikiem w Cieszynie.
Pozdrawiam.
Anna.
Witam Pani Anno! Dziękuje bardzo za informację, bardzo jest mi miło, że Pani znalazła chwilę czasu na odpowiedź.Powiem tak, że wymieniony przez Panią Henryk Orpel był bratem mojej chrzestnej Marii Orpel z męża Skibińska która obecnie mieszka w Warszawie. Już zacząłem sprawdzać wątek Cieszyna, bo być może ktoś z Olszewskich z Głupic którzy byli blisko spokrewnieni z Orpelami wyprowadził się do Cieszyna. Jeszcze raz dziękuje i serdecznie pozdrawiam. Krzysztof.