Izabella napisał(a):
Witam!
Ślubu Paulusa Zaydla z Barbarą Herkt - raczej nie znajdziesz, - skoro Barbara (Barbara-Elisabetha ur.1776 Wieleń rodzice:Jacobi Herkt + Regina Altmanin) pochodziła z parafii Kaszczor to ślub też był w tej parafii, - a śluby z początku 19 wieku z tej parafii nie zachowały się.
Paulus Zaydel(=Zeydel,=Zeidel, =Saydel) był zapisywany jako komornik mieszkający we Wieleniu.
W Kaszczorze była para: Jakub Zeydel Parobek + Katarzyna zd. Luxerkowa (1813 rok).
Poza tym w Kaszczorze urodził się Josephus (ur. 1767) i Jacobus (ur. 1771) parze: Laurentius Zeydel + Barbara Fligrowa - ich ślub:1766r w Kaszczorze.
Jakiś Josephus Seidel - Milites Respublica Polonia bierze ślub z Reginą Junkerin w Łupicy w 1786 roku.
Urodzenia Paulusa szukałabym w okolicznych parafiach- Wijewo, Ciosaniec.
Serdecznie pozdrawiam - Izabella
Witam,
serdecznie dziękuję, ale mi Pani radość sprawiła tą odpowiedzią:) Poznałem datę urodzenia i dane rodziców Barbary Elżbiety Herkt, co jest ważnym puzelkiem w układance wywodu i drzewa rodziny:) Okazuje się, że w metryce zgonu (1820 r.) podano błędny jej wiek - 48l., w rzeczywistości miała 44, ale to chyba dość częste zjawisko było, że rodzina podawała błędny wiek zmarłego. Też w przypadku Paulusa nie ma pewności, że w momencie zgonu miał 56 l.
Znalazłem w "Basi" Reginę Herkt zmarłą w 1827 r. w sąsiednich Mochach w wieku 67l. Zastanawiam się czy może to być matka Barbary Elżbiety. Podano, że miała 64 lata. Odejmując je od 1827 r. wychodzi 1763 r. podczas gdy Barbara Elżbieta ur. się w 1776 r.
Odnośnie innych podanych z nazwiskiem Seidel, też bardzo dziękuję, mogą oni być jakoś powiązani z Paulusem.
Co do poszukiwań w sąsiednich parafiach, to niestety w Ciosańcu, jak sprawdziłem, nie ma metryk urodzeń z tych lat. Co do Parafii Brenno-Wijewo, to muszę sprawdzić, choć jestem sceptycznie nastawiony. Mam tam inną gałąź rodziny - Gąda, Rękoś, Kręc i nazwisko Seidel się nie przewija.
Z pozdrowieniami
Karol