Dzień dobry,
Z tego co mi wiadomo, na forum jest wielu potomków Jana Basińskiego i jego żony Marianny, córki Łukasza Budzyńskiego. Niestety badając tę linię, każdy z poszukujących trafia na ścianę jaką jest brak księgi chrztów z parafii Modliszewko za lata 1795-1820.
W przypadku Marianny Basińskiej z.d. Budzyńskiej nie jest to wielkim problem, gdyż w akcie ślubu jej rodzice są podani. W przypadku Jana mamy problem, gdyż w 1830 jego rodzice już nie żyli. Oczywiście można by próbować znaleźć rodziców metodą dedukcji, jednak ze względu na ilość Basińskich w tejże parafii jest to niezmiernie trudne.
Ja pozwolę sobie nadmienić, że rodzicami Jan Basińkiego byli
Michał Basiński oraz Elżbieta z.d. Walińska (vel Wala). Na tę informację natrafiłem w aktach wieczystych ze Wsi Świątniki Wielkie, znajdujących się w Archiwum Państwowym w Poznaniu, oddział Gniezno.
W aktach tych odnotowane są m.in dzieci tej pary, żyjące w 1829 roku. Ponadto wiadomo także, że we wtóropisach z Modliszewka dostępnych w BaSI jest błąd w akcie zgonu Michała, gdyż w momencie śmierci jego żoną była Agnieszka z.d. Kozłowska, a nie Marianna Budzyńska (z resztą w duplikatach nie ma m.in aktu chrztu Marcina Basińskiego, syna Jana i Marianny; w księdze w AAG akt ten się pojawia). Po jego śmierci Agnieszka wychodzi ponownie za mąż za Mateusza Grzeczkę.
W innej księdze wieczystej znalazłem, że Marianna Basińska z.d. Budzyńska urodziła się 20.01.1814 roku.
życzę owocnych poszukiwań