Jadwiga Cholewska napisał(a):
Ale zrobiłaś mi niespodziankę! Twoja wiedza o XIX- wiecznym Strzelnie i jego okolicach jest imponująca (wiem to z lektury dyskusji o Usorowskich). Ten Fryderyk, o którym piszesz to niewątpliwie nasz Holewski. Jego żona Dorota zmarła w 1826 r., ich ostatnie dziecko, Maria Julianna, przyszła na świat w 1824 r. Linię "pociągnął" Ludwik, ich syn urodzony w Strzelnie w 1819 r., który ożenił się w Wilczynie w 1844 r., podobnie jak jego stryjeczny brat Teodor (Józef), syn Andrzeja, który ożenił się w Wilczynie (Wilczogorze) w 1848 r. W aktach metrykalnych odnotowałam liczne kontakty z rodziną Usorowskich. Oprócz Kazimierza, Karoliny i Józefy, jako matka chrzestna Wincentego, syna Ludwika,wystąpiła Teofila Usorowska (1861r.), prawdopodobnie córka Kazimierza i Karoliny. Moja rodzina pochodzi od Andrzeja, dwukrotnie żonatego. Pierwsza żona to Rosine Kiserau (Kisro, Kisero) ewangeliczka, zm. w 1831 r., druga to Katarzyna Linowiecka
(nie znalazłam aktu ślubu). Jestem Ci bardzo wdzięczna za wiadomość, dzięki Tobie znowu włączyła się wyobraźnia "historyczna". Pozdrawiam.
Witam i bardzo sie ciesze ,ze ktos jeszcze interesuje sie Ussorowskimi .Moze kontakty rodzinne Holewskich z Ussorowskimi pomoga nam w dalszych poszukiwaniach.Pozdrawiam Krystyna Maria