Szanowny suficie0.
W Twoim przypadku nie chwaliłabym się znajomością historii miejscowości Wysławice, ponieważ nie jest ona … - ach, resztę myśli tego zdania przemilczę.
Odsyłam Cię jednak do WBC, wyszukaj tam po autorze:
Stanisław Kozierowski
pozycję
„Badania nazw topograficznych dzisiejszej Archidyecezyi Poznańskiej”.
Dowiesz się z niej, kiedy były odnotowane pierwsze wzmianki o Wysławicach i do kogo należały. Poniżej zamieszczam opis Wisławic (tak brzmiała pierwotna nazwa Wysławic).
W książce „Dwory i pałace wiejskie w Wielkopolsce” M. i P. Libickich poczytaj o Gułtowach. Dowiesz się wówczas o kolejnych właścicielach majętności Gułtowy.
Zapewniam Cię, że Wysławice istniały kilka wieków wcześniej, niż w Gułtowach rządzili Bnińscy.
Jako mieszkaniec tej miejscowości, poszperaj najpierw w historycznych publikacjach, dowiedz się prawdziwej historii Wysławic i wówczas zamieść ją na Forum WTG. Mnie osobiście jest wstyd za Ciebie i za Twój brak znajomości historii Wysławic. Pół wieku mieszkałam parę kilometrów od tej miejscowości. Wielokrotnie bywałam w pięknym dziś już nie istniejącym dworku, w którym mieściła się wiejska świetlica wypełniona młodzieżą i starszymi mieszkańcami Wysławic, oglądającymi wszystko „jak leciało” w jedynym w całej wsi telewizorze.
Nie uważaj za historię niczym nie udokumentowanych "plotkarskich" opowieści.
Jeśli chodzi o archiwalia dot. Wysławic, to odsyłam Cię do AP Poznań.
Poza tym panuje na tym Forum miły zwyczaj podpisywania swoich postów, łatwiej wówczas wirtualnie rozmawiać.