Yard napisał(a):
Szukam info o
Kaźmierczak, Stanisław
Rodzice: Jakub, Weronika
Ur.: 1895-10-21, Żerniki k. Wrześni
Uchwałą Rady Państwa odznaczony Wielkopolskim Krzyżem Powstańczym
Brał czynny udział w Powstaniu Wielkopolski z bronią w ręku. Od 27.12.1918 do 11.01.1919 w komp. wrzesińskiej, dowódca Nowak, Wywiórowski, udział w potyczkach pod Wrześnią, Gnieznem, Zdziechową, Witkowem, Żninem i Szubinem. W walkach o Szubin zabrany do niewoli 12.01.1919 gdzie przebywał do roku 1920 (Altdamm).
I w 1939 r
uczestnik walk Kampania wrześniowa 1939. Obrońca R.U. Hel
stopień: podoficer Policji Państwowej
jeniec wojenny
miejsce wzięcia do niewoli Hel
data wzięcia do niewoli 1939-10-02
figuruje na stanie obozu Stalag II A
oboz jeniecki St. II A
miejsce osadzenia Neubrandenburg
Zmarł 6 października 1984, spoczywa cmentarz komunalny Kościan
Gdzie służył w czasie I W.Ś.
Gdzie służył w Policji Państwowej do 1939r
Odznaczenia i inne info.
Na grobie w Kościanie brak krzyża i tabliczki, stawiamy przed 1 listopada brzozowy krzyż i tabliczkę
Kaźmierczak Stanisław, ur. się 21.10.1895 r. w Żernikach k.Wrześni, syn rolnika Jakuba i Franciszki z d. Wojciechowskiej (źródło: APP, USC Obłaczkowo, pow. wrzesiński, sygn. 66, Księga urodzeń, t. 2, 1895 r., s. 6, akt ur. nr 178). Stanisław nie był synem Weroniki lecz Franciszki. Zmarł 06.10.1984 r. Spoczywa na cmentarzu komunalnym w Kościanie.
W jego sprawie pisałem w tym roku do Urzędu Miejskiego Kościana po tym, gdy namierzyłem grób w wyszukiwarce cmentarnej, dzięki czemu nawiązaliśmy kontakt. Stanisław był bliskim kuzynem mojego dziadka Tomasza Kaźmierczaka i jego brata Franciszka, który również był powstańcem wielkopolskim. Jeszcze nie udało mi się zdobyć jego zdjęcia. Stanisław nie pozostawił po sobie potomstwa i dlatego grób jest zaniedbany. Jestem bardzo wdzięczny za brzozowy krzyż i tabliczkę.
Pozdrawiam
Jarek
Gdzie i kiedy, na Kujawach lub w Wielkopolsce, wzięli ślub Józef Górski i Marianna Pytlińska (ok. 1829 r.) oraz Wiktor Górski i Marianna Nalazek (ok. 1860 r.)? Gdzie ok. 1803 r. urodził się Józef Górski?
http://www.gorscy.org.pl/haplogrupa: I-M253