Witam Pawle - Zainteresowalam sie tematem bo moja cala rodzina ze strony mojej Mamy pochodzi z Buku, Grodziska i okolic, i ja sama bywalam w tym regione bardzo czesto. Nie slyszalam o sanatorium w lesie kolo Grodziska Wlkp. Jedyne co wiem napewno, ze w okresie okupacji niemieckiej w 1943 roku zaraz na obrzezu Grodziska, za torami kolejowymi, Niemcy zaczeli budowe dzielnicy mieszkaniowej. Zakonczono budowe tylko jednej ulicy Nowe Osiedle, z okolo 40 mieszkaniami. Wracajac do tematu, wierze, ze to sanatorium bylo w budowie. Niemcy budowali nowe sanatoria /oczywiscie polskimi rekoma/ i przeksztalcali istniejace juz dworki, palacyki, domy na sanatoria dla zranionych zolnierzy niemieckich, wlasnie na wsiach i w malych miasteczkach. Byc moze budowa nie zostala zakonczona, moze sie spalilo, moze nie zostalo sladu. Co moge tobie poradzic to napisz list czy wyslij maila lub zadzwon do Urzedu Miejskiego w Grodzisku Wlkp. z twoim zapytaniem. Oni maja napewno takie informacje lub pokieruja cie w dobrym kierunku. Przekonalam sie niejednokrotnie, ze urzednicy w urzedach miejskich mniejszych miejscowosci sa bardzo pomocni.
Hania
_________________ Hania ___________________________ Poszukuje aktu urodzenia Franciszek Thym, Tym, Timm, Timme, Thiem urodzony przed 1780 rokiem, zawod:młynarz
Haplogrupa V
Magiczne slowa: Prosze, Dziekuje, Przepraszam
|