Barbara napisał(a):
Witam,
Czytalam juz ten link i zrozumialam ze szukasz wujka Mariana!brata Twojego tatusia.
Przy okazji moich poszukiwan patrze tez na Twoje nazwisko.O ile chlopcy byli rodzenstwem (Marcin,Czeslaw,Jan i Tomasz) gdzie i kiedy sie oni urodzili?Czy dziadkowie migrowali poza wojewodztwo poznanskie?Moze mozesz dac jakies wskazowki ,byloby latwiej.
Dzis znalazlam w ponizszym linku na stronie 683/935 trzech Kaszkowiakow i tych samych na stronach wedlug spisu ulicami,strony-161/935 , 483/935 , 523/935
To jest ksiega adresowa miasta stolecznego Poznania na rok 1930.
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=2662&from=pubstatsMoze juz ja widziales ale na wszelki wypadek przesylam.
Pozdrawiam.
Barbara
Zrozumiałaś bardzo dobrze!
Z tego co wiem, to najstarszy Marcin urodził się w Mylinie - 1905 r ( Chrzypsko) - mam akt urodz;
Czesław 1909 ( prawdopodobnie Herne); Tomasz ( mój ojciec) w 1915 r. w Herne ( Kreis Bochum, Niemcy - mam akt urodzenia); Jan ur.1922 - Wronki; były jeszcze dziewczyny - Maria i Józefa - nie mam danych.
No i poszukiwany Marian.
Nie wspominam o trójce, która zmarła w wieku niemowlęcym.
Po powrocie z Herne prawdopodobnie zamieszkali w Morasku, Tomasz ( mój ojciec) chodził do SPodst. w Suchym Lesie( niemiecka, 4-oddziałowa). Jakub - ich ojciec zmarł w 1944r .w Steimsdorf (Suchy Las), akt zgonu wystawiony przez Standesamt Güldenfelde( Złotniki).
Dziadek Jakub 2 dni przed śmiercią uciekł z jakiegoś szpitala w Poznaniu w obawie przed bombardowaniami ( prawdopodobnie Anglików), uciekł następnego dnia po operacji ( prawdopodobnie wyrostek) i pieszo doszedł do domu. Przypuszczam że wysiłek zwiazany z dotarciem do rodziny miał wpływ na jego śmierć....
Tyle wiem na dzisiaj.
Miałem ogromny problem, bo w żaden sposób nie mogłem ustalić jakichkolwiek danych o dziadku Jakubie. Wiedzialem tylko tyle że był!!
Nie wnikając w szczegóły - jestem bardzo wdzięczny p. Marlenie z USC w Suchym Lesie, która okazała sie bardzo życzliwą i właściwie to Ona odnalazła akt zgonu. Potem już poszło.....
Do Twojego postu wstawiłem URL - nie otwierało.
Teraz otwiera, więc zaczynam szukać.