Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 04 gru 2024, 21:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 01 sty 2009, 10:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2006, 13:12
Posty: 247
Lokalizacja: Wójcin nad jeziorem Wójcińskim
Witam w Nowym Roku!

Szukam starego, sprawdzonego przepisu na szneki z glancem. Czy ktoś ma?

A może jakiś wątek kulinarny założymy?

Pozdrawiam


Ewa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 sty 2009, 11:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 lis 2006, 19:23
Posty: 18
Lokalizacja: Grodków
Przepisu to ja nie znam ale ilekroć jestem u Teściów w Kościanie sznekę z glancem obowiązkowo zaliczam. Miejscowy piekarz-cukiernik robi wspaniałe (nie podaję nazwiska z przyczyn wiadomych).

Pozdrawiam wszystkich smakoszy

_________________
Pozdrawiam
Zygmunt Wąsiński
http://klan-wasinski.manifo.com
Szukam: May, Łakoma, Balcerkiewicz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 sty 2009, 21:39 
Offline

Dołączył(a): 12 gru 2006, 21:49
Posty: 218
Lokalizacja: Poznan
Szneki z glancem ( receptura na 25 drożdżówek wg starego przepisu)

0,5 kg mąki (3 i 1/3 szklanki)
3 jaja
18 g cukru (1 łyżka)
25 dkg margaryny (masła)
250 ml mleka (1 szklanka)
5 dkg drożdży,
6 g soli (plaska łyżeczka).

Zagotować masło z mlekiem, solą i cukrem. Następnie tym płynem zaparzyć 2 szlanki przesianej mąki, wymieszać. Mieszając stopniowo wbijać żółtka. Dodać uprzednio przygotowany rozczyn drożdżowy (drożdże rozpuszczone w 4 łyżkach letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki pszennej). Całość wyrabiać drewnianą łyżką, dodając mąkę. Ciasto musi być luźne.
Po wyrobieniu formować ruloniki (bardzo cienkie wałeczki) i zwijać je w kształt „ślimaka”. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu smarować z wierzchu mlekiem. Piec na jasno zloty kolor (ok. 20 min.) Przestudzone smarować lukrem.

(wg „Kuchni wielkopolskiej” biblioteki „Kroniki Wielkopolski” Poznań 1992 r. wydawca Urząd Wojewódzki w Poznaniu, Wydział Kultury i Sztuki „


Smacznego
Janka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sty 2009, 08:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2006, 13:12
Posty: 247
Lokalizacja: Wójcin nad jeziorem Wójcińskim
Dzięki

Ewa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 sty 2009, 18:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 sie 2008, 18:47
Posty: 964
Lokalizacja: Pępowo / Wrocław
W zeszycie mojej babci z okresu I wojny znalazłam taki przepis na zupę piwną: Półtora litra piwa zagotowac pod przykryciem,aby nie zwietrzało i zaprawic pół litrem kwaśnej śmietany,którą rozbic z 3/4 łyżki mąki.Zagotowac raz i wsypac cukru do smaku.Kipiącą wlac do wazy na pokrajany w kostkę ser twaróg.
Sama jeszcze nie próbowałam tej zupy,ale panom chyba bardzo by smakowała.Jest druga wersja tej zupy z żółtkami i grzankami,a także zupa czekoladowa-ta na lato,bo zamrażana. Pozdrawiam Barbara

_________________
Pozdrawiam.
Barbara


"Gdzie się człowiek ulągnie,tam ciągnie".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 sty 2009, 22:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lis 2006, 02:22
Posty: 1365
Lokalizacja: Strzelno
Jako uzupełnienie tego dania należy przygotować kurczaka w winie wg przepisu Basi :D

_________________
Marzena
Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL