Alino zakończyłaś wątek, ale mam jeszcze sprawę do Piotra
pietrzepawle napisał(a):
Na tej mapie widać dwa obiekty, inaczej nazwane:
http://www.deutschefotothek.de/document ... 10001_3972[Edit:]
Jest Prinzenau (Miniszew) i Prusinow. Ponadto jest Prusinow-Gut, a na południe od folwarku grupa domów. Według mnie to właśnie owa Kolonia, Prusy Nowe.
Trzeba by zajrzeć do księgi wieczystej wsi.
pietrzepawle napisał(a):
Ponadto jeżeli porównasz opisy Prusinowa i Prusów w SGKP:
Prusinów - wieś i domin., pow. pleszewski, o 9 klm. na wschód-południe od Żerkowa, na lewym brzegu Prosny, naprzeciw Szymanowic; par. Kretków (dawniej Szymanowice), poczta w Robakowie, st. dr. żel. o 14 klm. w Chrzanie.
Prusy Nowe, os. wiejska, w pow. pleszewskim o 11 klm. na wsch.-płd. od Żerkowa, par. Żegocin, poczta w Robakowie, st. dr. żel. o 14 klm. w Chrzanie; 3 dm. i 21 mk. kat.
To zobaczysz, że dzielą je tylko dwa kilometry, a różni tylko parafia.
Napisałaś jeszcze:
Cytuj:
Przeszukując księgi meldunkowe zauważyłam, że dwóch Michalskich urodzonych w Nowe Prusy jako miejsce urodzenia jeden podaje Wielka Lubinia a drugi Prusinowo. Skąd te różnice?
Myślę, że miejsce urodzenia było na tyle problematyczne także dla Michalskich, że podawali najbliższą miejscowość, czyli prawda, a raczej Nowe Prusy, leżą gdzieś pośrodku

Zajrzyj do metryk z Kretkowa.
Chyba ten reces cię zmylił. Chciałam zaznaczyć ,że na mapie występują dwie nazwy Prusinów oraz na zachód zu Prusinowo.
Prusinów - wieś i domin., pow. pleszewski, o 9 klm. na wschód-południe od Żerkowa, na lewym brzegu Prosny, naprzeciw Szymanowic; par. Kretków (dawniej Szymanowice), poczta w Robakowie, st. dr. żel. o 14 klm. w Chrzanie.
Prusy Nowe, os. wiejska, w pow. pleszewskim o 11 klm. na wsch.-płd. od Żerkowa, par. Żegocin, poczta w Robakowie, st. dr. żel. o 14 klm. w Chrzanie; 3 dm. i 21 mk. kat.
W tym opisie są liczne błędy oto główne:
Prusinów nie leży naprzeciwko Szymanowic tylko bardziej na południe- naprzeciwko Szymanowic leży (Prinzemau) Miniszew.. Wobec tego jak mniemam źle opisano odległości.
Natomiast Prusinów jak i Prusinowo traktowano jako Prusy Nowe.
Na mapie są dwie nazwy Prusinów i na zachód od niego Prusinowo ( zu Prusinowo)
Po analize mapy oraz w/w tekstu doszłam do wniosku,że nazwa zu Prusinowo na zachód od miejscowości Prusinów to jest kolonia Nowe Prusy leżąca między Lubinią Wielką, a miejscowością Prusinów. Dlatego w aktach podawano dwie nazwy miejscowości. W póżniejszym czasie jak sądzę połączono obie nazwy miejscowości w jedną nazwę Prusinów.
Zgadzasz się z moim punktem widzenia??
Pozdrawiam,
Mirka G.