Na sobotnim spotkaniu w Kórnickim Zamku, prowadząca spotkanie pani Monika Małecka, poinformowała nas o swoich badaniach i poprosiła o wypełnienie związanej z nimi ankiety. Myślę że jako chyba największa grupa użytkowników archiwów, jesteśmy głównym adresatem tej ankiety, także warto poświęcić na nią kilka chwil. Poza tym choć w ten sposób możemy odwdzięczyć się za miły i interesujący wykład oraz prezentację bogatych zbiorów rękopiśmiennych Biblioteki Kórnickiej.
Wiadomość od pani Moniki:
---------------------------------
Kórnik, dnia 27 lutego 2011 r.
Witam Państwa serdecznie,
Miałam dzisiaj ogromną przyjemnośc gościć Państwa w Bibliotece Kórnickiej.
W związku z moją prośbą wyrażoną wobec Państwa jako użytkowników archiwów państwowych pozwalam sobie przesłać wspomnianą ankietę badającą potrzeby użytkowników względem zasobu archiwów państwowych. Prośbę kieruję przede wszystkim do osób, które korzystały z zasobu Archiwum Państwowego w Poznaniu, jego Odddziałów w Gnieźnie, Pile i Koninie. Przesyłam tylko jeden formularz dot. Archiwum Państwowego w Poznaniu, ale prosze aby w tytule zamienić miejscowośc jeśli korzystali Państwo z Oddziałów w Gnieźnie, Pile, Koninie. Ankiety dostępne są również we wskazanych Archiwach w formie papierowej. Będę wdzięczna za wypełnienie tej ankiety w najbliższym tygodniu, albowiem chciałabym zakończyć etap zbierania ankiet w najbliższym czasie. Proszę o przesyłanie wypełnionych ankiet na adres
mlampone@poczta.onet.pl.
Ankieta jest anonimowa (nie podaje się imienia i nazwiska, a przesłane pliki zostaną przeze mnie zapisane ponownie, a e-maile skasowane).
Kieruję do Państwa swoją prośbę, ponieważ bardzo często korzystają Państwo w poszukiwaniach genealogicznych z materiałów archiwalnych zgromadzonych w archiwach państwowych.
Niektórzy wypełniając formularz ankiety twierdzą, że jest on trudny. Myślę, że Państwo sobie jednak dadzą radę. To moje przekonanie wzmacnia przede wszystkim dzisiejsza Państwa aktywność w czasie naszego spotkania w Bibliotece Kórnickiej oraz artykuly pojawiające się na łamach Rocznika Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego. Oczywiście im dokladniej wypełniony formularz, tym cenniejszy jest on dla moich badań. Jednak jeśli Panstwo będą chcieli poświęcić nieco mniej czasu na jego wypełnienie, takie ankiety będą również dla mnie cenne. Po prostu proszę o wypełnienie tych formularzy tak jak Państwo czują, sądzą. Kilka dodatkowych informacji o mnie i o tym badaniu znajdą Państwo we wstępie do formularza ankiety.
Bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Bibliotekarz BK PAN
Monika Małecka
Link do ankiety:
http://wtg-gniazdo.org/pliki/Ankieta%20 ... znaniu.doc