Dzień dobry
Poszukuję jakiejkolwiek informacji o rodzinie Piskorskich ( herbu Dołęga) z Gniezna. Jestem w posiadaniu takich śladów
Księga adresowa Gniezna 1906/1907 gdzie mój pradziad Stanisław występuje , wraz ze swoim ojcem Kazimierzem
Piskorski v. Adam, Arb., Brombergerstr.29 - Kasimir, Kaufmann, Warschauerstr.9 - Stanislaus, Handlungsgehilfe, Markt 20 - Wladislaus, Partikulier, Strohstr.7
Z innych informacji wiem że był żonaty z Marią, z domu Krobską pochodzącą z Trzemeszna . Umarł w 1933 roku w wieku około 55 lat , był pochowany w Gnieźnie , na cmentarzu przy kościele śś. Piotra i Pawła - grób zlikwidowano w latach 70-tych XX wieku. Urodził się w Barcinie na Kujawach , ale nie wiem kiedy ? Prowadził skład handlowy soli i sklep na Rynku ( w domu Rogowskiego?) a później kupił dom na dzisiejszej ul. Mieszka I 46 - wcześniej znajdowało się tam między innymi atelier fotograficzne Alwina Liberta- 1878-1883 (ta oficyna istnieje do dnia dzisiejszego w niezmienionej formie) Rodzina Piskorskich była w 1940 roku wysiedlona do Bóbrki , gdzie przebywała do stycznia 1945 i nie zostały nam żadne dokumenty źródłowe dotyczące historii rodziny .
Byłbym wdzięczny za każdy najmniejszy strzęp informacji , który naprowadziłby mnie na ślad.
Janusz
_________________ Piskorski, Krobski, Mittelsted - Gniezno, Trzemeszno, Barcin Kubacki, Gorwecki, Tyliński, Westfal, Miller -Turek, Konin
|