Cytuj:
Czyli tak samo powinno byc w przypadku po II Wojnie Swiatowej? Jesli moja babcia urodzila sie w mojej rodzinnej parafii to slub jej rodzicow, ktory zostal zawarty na wyganiu gdzies na wschodzie Polski, powinien byc odnotowany w ksiegach parafialnych? A czy takie informacje dostae tez w Urzedzie Stanu Cywilnego?
Przepis został wprowadzony bodajże w 1905 roku. Parafia w której był planowany ślub żąda od narzeczonych świadectwa chrztu. Tą drogą dowiaduje się w jakich parafiach byli ochrzczeni przyszli małżonkowie. Po ślubie zawiadomienie o tym fakcie wysyłano do parafii gdzie był chrzest i tam powinni odnotować ten fakt w księdze chrztów. Ta procedura obowiązuje w kościele rzymskim do czasów obecnych. Wpis w księdze chrztów obowiązuje również w przypadku ślubu w parafii gdzie ten chrzest miał miejsce. Taka jest oficjalna procedura. Z jej przestrzeganiem bywało jak to się mówi rozmaicie.
Jak to wyglądało i wygląda w przypadku USC to niestety nie mam pewnych informacji. W urzędzie narzeczeni muszą przedstawić swoje akty urodzenia wystawione nie wcześniej niż bodajże trzy miesiące przed zgłoszeniem chęci ślubu. Czy to pozwala weryfikować aktualny stan cywilny - tego nie wiem.
Pozdrawiam,
Roman